Categorieen Menu
Thuiswinkel waarborg logo
0
Klantenservice
De grootste collectie van Nederland
Ik ben op zoek naar…
Thuiswinkel Waarborg 8.9
Onze klantenbeoordeling
winkelmandje
Zó bepaal je de juiste hoogte verhouding tussen zitbal en bureau   Alle berichten
22 september 2022

Zó bepaal je de juiste hoogte verhouding tussen zitbal en bureau

Hulpgids correcte hoogte zitbal vinden t.o.v. bureau voor optimale ergonomie

Welke zitbal grootte heb ik nodig?

Zitballen zijn gemaakt van plastic vinyl en zijn elastisch, gevuld met lucht en de meeste zijn barstbestendig. Door een zitbal te gebruiken in plaats van te zitten op een plat oppervlak, wordt het lichaam gedwongen te reageren op de instabiliteit van de bal. Het vereist extra balans, waarbij meer spieren in het lichaam worden gebruikt. We weten tegenwoordig allemaal wel dat veel zitten ongezond is. Het zitten op een zitbal ter afwisseling van de reguliere bureaustoel bevordert deze situatie. Aanbevolen wordt om tot 2 uur per dag te zitten op een zitbal. Een vaak gemaakte fout is echter dat men de verkeerde maat zitbal kiest waardoor de ergonomie alsnog niet ideaal is. In dit artikel nemen we je bij de hand om de juiste maat te kiezen specifiek voor jouw situatie.

Je knieën dienen in een rechte hoek te staan ​​als je op de bal zit met je voeten naar voren gericht. Ga tegen een muur staan ​​zonder schoenen aan en je voeten plat tegen de vloer en de muur. Gebruik een potlood om de plek te markeren die de bovenkant van je hoofd bereikt. Gebruik een meetlint om een ​​nauwkeurige meting van je lengte te krijgen.

Gebruik je lengte om de juiste zitbal voor jouw lichaam te kiezen.

  • Als je 150 cm of korter bent, wil je een zitbal van 45 cm diameter.
  • Als je tussen de 150 en 160 cm bent, neem dan een zitbal van 55 cm diameter.
  • Ben je tussen de 160 en 175 cm, dan heb je een zitbal van 65 cm diameter nodig.
  • Wanneer je 175 cm of langer bent, dien je een zitbal van 75 cm diameter te hebben.
  • Kies een grotere bal als je rugklachten of lange benen hebt.
     

Een zitbal als bureaustoel

Zitballen zijn handig, in een sportschool of therapeutische setting, om je kernspieren te versterken. Steeds meer particulieren en bedrijven gebruiken zitballen daarnaast als aanvulling op bureaustoelen. Als je een zitbal als bureaustoel gebruikt, wordt aangeraden om een ​​bal te gebruiken die een maat groter is dan de hierboven genoemde richtlijnen. Ook is het afhankelijk van de hoogte van je bureau.

Koop een bal van 65 cm diameter als je van plan bent deze te gebruiken in plaats van een bureaustoel en je bureauhoogte ligt tussen de 74 en 76 cm.  Een vast werkblad dient tussen de 74 en 76 cm hoog te zijn. Een verstelbaar werkblad dient in hoogte instelbaar te zijn tussen 62 en 82 cm. Een zitbal van 75 cm diameter is geschikt bij een bureaublad vanaf 84 cm hoogte.

Om te testen of je zitbal goed is uitgelijnd, ga je recht op de bal voor je bureau zitten, sluit je je ogen en pas je je hoofdhoek zo nodig aan, zodat deze recht naar voren wijst. Open vervolgens je ogen. Je zou dan recht in het midden van je computerscherm moeten kijken. Als dat niet het geval is, pas dan het scherm aan of waar je zitbal zich bevindt. Ga vervolgens rechtop op de bal zitten met je bovenarmen recht naar beneden langs je lichaam. Buig je ellebogen en plaats beide handen op het toetsenbord of, als je geen toetsenbord hebt, het bureaublad. Je ellebogen moeten in een hoek van 90 graden worden gebogen; als dat niet het geval is, dien je de grootte van je zitbal of je bureau aan te passen.

Ergonomische voordelen van een zitbal
 

Voor de meeste mensen helpt het afwisselen met zitten op een zitbal rug-, nek- en schouderpijn te verlichten welke wordt geassocieerd met langdurig zitten in traditionele stoelen. Dit komt omdat wanneer je op een zitbal zit, het je dwingt om een ​​betere houding te hebben die pijnverlichting geeft.

Naast het helpen verlichten van rugpijn, kunnen zitballen de houding helpen verbeteren, kernspieren versterken en de bloedcirculatie verbeteren.

Ze kunnen ook de concentratie verbeteren, omdat je hierdoor je lichaam kunt bewegen tijdens je werk. Deze kleine hoeveelheid beweging kan je gedeeltelijk wakker en alert houden omdat je beweegt, maar ook vanwege de verhoogde circulatie die optreedt als je de hele dag beweegt.

Zitballen moedigen je ook aan om de hele dag te pauzeren en te oefenen, waarbij je de bal als apparaat gebruikt. Er zijn letterlijk talloze oefeningen en yogaroutines waarbij een zitbal betrokken is die je in je dagelijkse routine kunt opnemen om de cyclus van te lang in een traditionele stoel zitten te doorbreken.

Er zijn mensen die verhoogde pijn melden wanneer ze voor het eerst een zitbal gebruiken. Vaak is dit een gevolg van het feit dat je rugspieren worden uitgerekt om de juiste houding te behouden en deze zullen na verloop van tijd verdwijnen.

Wanneer je voor het eerst een zitbal gebruikt, is het raadzaam deze zo lang als jij jezelf prettig voelt te gebruiken voordat je terugkeert naar een normale stoel. Een schema dat je zou kunnen volgen als beginner is bijvoorbeeld 2x 30 – 60 minuten op een dag. Als je lichaam sterker wordt en je eraan went, kun je de zitbal langer gebruiken.

Daar waar sommige mensen direct soelaas ervaren wanneer ze een zitbal gebruiken, hebben de meeste mensen meer tijd nodig om zich eraan aan te passen. Normaal gesproken zijn er één tot twee weken nodig om de resultaten van het gebruik van een zitbal te zien, dus wees niet verbaasd als je geen onmiddellijke verbetering ervaart.

Er is een groeiende groep mensen die hun traditionele bureaustoel heeft vervangen door een zitbal. Dit heeft hen geholpen alle voordelen van de balstoel te benutten, omdat ze hem de hele dag op het werk gebruiken. Maar omdat het lichaam van elk persoon anders is, met verschillende uithoudingsvermogen- en fitnessniveaus, hoef je je niet ontmoedigd te voelen wanneer je de behoefte voelt om zo nu en dan af te wisselen tussen een bal en een gewone stoel.
 

iDeal
Klarna
Bancontact
Visa
Apple Pay
DHL
PostNL
Thuiswinkel waarborg